MODEL RELEASE
Eğer bir fotoğraf çekiminde yüzü belirgin bir veya birkaç model kullandıysanız site içerisinde sizlere sunulmuş olan “Model Release” formlarını eksiksiz doldurmuş olmanız gerekiyor. Bu form fotoğrafını çektiğiniz kişiden satış ve sergilemeye dair onayının alındığını belgelemiş oluyor.
Fotoğraftaki kişi eğer sizseniz yani fotoğrafınız otoportre türündeyse kendi onayınız dahi isteniyor.

KARŞILAŞILAN ZORLUKLAR
Kullanıcıların en çok şikayet ettikleri konuların başında fotoğrafların onay sürecinin çok uzun sürmesi geliyor. Bu onay bazen bir günde gerçekleşebilirken bazen ise iki hafta kadar sizi oyalayabiliyor. Bunun sebebi sitelere bir gün içerisinde binlerce fotoğrafın gönderiliyor olması ve incelemelerde bulunan ekibin bu taleplere yetişememesidir.

İkinci sorun ise bazı traditional stok sitelerin ürünlerinin mikro stok fotoğraf sitelerine elden satılıyor olması. Bu durumda kalitenin düşüşe geçmesi kaçınılmaz oluyor. Çünkü bahsi geçen bu fotoğrafların çoğu eskiden çekilmiş fotoğraflar. Sizler fotoğraf yüklemek için zaman harcarken ve yükleme limitlerine göre seçici davranırken, karşı taraf binlerce fotoğrafı direkt olarak sistem içerisine sokuyor. Bu da ileride benzeri görülmemiş bir yığılmaya davet çıkartacağa benziyor. Umarız bu sorun çok büyümeden çözülür.

ÜCRETSİZ MİKRO STOK FOTOĞRAF SİTELERİ
İnternet bu. Paralısını verir de parasız olanını vermez mi? Tabi ki verir ancak bu siteleri araştırdığınız zaman kalitenin %50’den daha fazla oranda düşük olduğunu göreceksiniz. Yine de haklarını yememek gerekir çünkü bu siteler bugüne kadar milyonlarca görsel ihtiyacını karşılamışlardır.
Eğer benim için kalite çok önemli değil diyorsanız bu siteleri size öneririm. Bu sitelerin en çok kullanılanı ise sxc’dir. Stockxpert çitayı yükseltip ücretli olmadan önce sxc ile yayındaydı. İncelediğiniz takdirde sitenin Stockxpert’e ne kadar benzediğini de göreceksiniz (www.sxc.hu)
SON OLARAK
Eğer bu işi yapmaya niyetliyseniz bulduğunuz her fırsatta sitelerde yer alan örnekleri incelemeli, çekim tekniklerini öğrenmeli ve zaman kaybetmeden deneme çekimlerine başlamalısınız.
Unutmayın, ilk satışınızı yaptığınızda her şey daha güzel olacak.
Şimdiden bol şanslar...

Gönderen: İlker VARER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder